De uitvinder van de Knee Defender wrijft in zijn handen. De gadget die voorkomt dat je passagier in de vliegtuigstoel vóór je zijn leuning naar achteren zet, staat wereldwijd volop in de belangstelling.

De aanleiding: zondag moest een vlucht van United Airlines een ongeplande tussenlanding maken na een ruzie over het apparaatje tussen twee passagiers.

Volgens Associated Press ontstond de ruzie over de zogenaamde Knee Defender. Een passagier weigerde die te verwijderen, ondanks het verzoek hiertoe van het cabinepersoneel – de meeste grote Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen verbieden het gebruik. De passagier vóór hem was daar zo boos over dat-ie met water begon te gooien, waarop de ruzie ontspoorde en de bemanning tot een snelle landing besloot.

De Knee Defener is een uitvinder van de Amerikaan Ira Goldman, schrijft persbureau Bloomberg. De man is een advocaat in ruste, die al in 1998 op het idee kwam toen hij merkte dat wanneer hij zijn paraplu op zijn opklaptafeltje legde, voorkwam dat de passagier vóór hem achterover kon leunen. Tien prototypes later, bracht hij de clips in 2003 op de markt. Je bevestigt ze aan het opklaptafeltje in de rugleuning van de stoel voor je.

Goldman laat het spul in China maken en verkoopt het zelf. Hij wil niets kwijt over zijn omzet, maar, zei hij tegenover Bloomberg, “it keeps the light on”. Het apparaatje kost 21,95 dollar.

Goldman doet niets aan marketing - hij spendeerde tot nu toe 1,25 dollar om te adverteren bij Google - de publiciteit is zijn grootste vriend. Zeker na de landing van United Airlines. Zijn website crashte kort nadat de ruzie wereldkundig werd.

'Probleem is steeds minder beenruimte'

Volgens Goldman is zijn apparaatje niet het probleem, maar de afnemende beenruimte in de vliegtuigen. Maatschappijen persen steeds meer passagiers in hun toestellen, waardoor de irritaties toenemen.

Aanvulling: de KLM staat de Knee Defender niet toe in haar vliegtuigen. Volgens de maatschappij kun je het gebruik ervan zien als een aanpassing van een toestel. Dat mag niet zonder toestemming van de vliegtuigbouwer. Bovendien vindt de KLM de gadget niet wenselijk vanuit veiligheidsoogpunt: je zet zaken vast (via het tafeltje) en je wilt niet dat er onrust ontstaat tussen passagiers over die clips.

Lees ook

Vliegen naar de VS? alleen als je telefoon opgeladen is

Dit zie je alleen in films: piloot onwel, passagier zet vliegtuig aan de grond

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl